Tere tulemast Sangaste Rukki Maja rukkirestorani!

Eesti söök ja jook ei kuulu maailma kulinaaria klassikasse. MĂ”ned neist kutsuvad vĂ€lismaalistes esile vÔÔristust. Selleks, et Eesti kööki ja eestlaste toitumisharjumusi mĂ”ista, on vaja tunda Eesti kliimat ning ajalugu. Eesti on pĂ”hjamaa, siin ei kasva oliivid ega viinamarjad. Eesti rannikumerest ei saa pĂŒĂŒda austreid. Eestlased on sajandeid olnud talupidajad, kes pole söönud mitte seda, mis maitseb, vaid seda, mida on. Toit, mida söödi-joodi eesti taludes kuni 19. sajandi keskpaigani, erineb sellest, mida me praegu “ehtsa eesti toiduna” tunneme. KĂ”ige tĂ€htsamad söögid olid teraviljast: rukkileib, mis kĂŒpsetati hapendatud taignast, odrajahupuder vĂ”i -supp, karaskid ja kama. Joodi taari, kalja, hapupiima, kevadel kasemahla, pĂŒhade puhul Ă”lut ja viina.

“Rukkikrahviks” nimetatud Friedrich Georg Magnus von Berg 1875.a loodud talirukkisort “Sangaste” on vanim kĂ€esoleval ajal tootmises levinud kultuurrukki sort.

Sangaste Rukki Maja rukkirestoran pakub “Sangaste” rukkist, kohalikust ja LĂ”una-Eesti toorainest valmistatud roogasid. Missiooniks on nĂ€idata kĂŒlalistele, kuivĂ”rd mitmekĂŒlgne on Eesti rahvusvili rukis. MenĂŒĂŒs on traditsioonilisi kui ka tĂ€iesti uudseid rukkimaitseid – rukkikarask, kamajook keefiriga, sibulapirukas, rukkipaneeringus liha, kĂ€sitööburger rukkikukliga ja palju muud maitsvat. Rukkirestorani menĂŒĂŒ on leitav siit, joogimenĂŒĂŒ siit.

Rukkirestorani menĂŒĂŒga vĂ”id tutvuda siin, joogimenĂŒĂŒga siin.

Rukkirestoran on hinnatud paik nii Sangaste kui kaugema kandi rahva seas sĂŒnnipĂ€evade ja teiste perekondlike ja pidulike sĂŒndmuste tĂ€histamiseks. Rukkirestorani peolauadadest vĂ”id lugeda siin. Pakume ka peielaudu, millega saab tutvuda siin.

Rukkirestorani on oodatud ka turismigrupid, kellele pakume rukkipause ja erinevaid grupimenĂŒĂŒsid

Rukkirestoran mahutab 50 inimest ja on avatud iga pĂ€ev.